Toimittajat kävivät haastattelemassa Lappeenrannan Kaamospuhalluksen Elävässä kirjastossa näkövammaista rock-valokuvaajaa Mikko Ventoa.
Mikko Vento

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Mikko Vento ja tulen Lappeenrannasta.

 

2. Miten suhtaudut nuorten päihteiden käyttöön ja oletko itse käyttänyt niitä?

Mikään ei ole hyvä juttu, jos menee liian pitkälle ja varsinkin päihteiden kanssa. Itse nuorena kaveriporukassani käytettiin päihteitä ja käytin itsekin. Minulta on kuollut kavereita päihteisiin. En tiedä olisinko enää täällä, jos olisin valinnut päihteet nuorena. En suosittele päihteitä kenellekään.

 

3. Miten näkövamma vaikuttaa valokuvaamiseen?

Valokuvaus huomattavasti haastavampaa ja koko ajan pitää olla valppaana, ettei sattuisi mitään tai kompastu mihinkään. Olosuhteet vaihtuvat koko ajan ja yleensä on pimeää. Lavalla on erilaisia vaaranpaikkoja missä pitää olla valppaana.

 

4. Kertoisitko hieman historiaasi?

Vuonna 1986 minulla todettiin diabetes. Vuonna 2007 minulla todettiin sata prosenttinen näkövamma. Jouduin jäämään normaalista työstäni kokonaan pois näkövamman takia. Mietin, miten saisin kerrottua elämästäni näkövammaisena. Tajusin sitten että valokuvauksen kautta pystyn tuomaan itseni esiin ja se on luovaa toimintaa. Olin aikaisemmin valokuvannut kavereille. Festarit omin silmin kirjani ilmestyi vuonna 2010. Kirjan kuvat ovat festareilta ja muista tapahtumista. Joskus on hyviä päiviä ja joskus on huonoja päiviä, jolloin en välttämättä jaksa koko ajan touhuta. Minä pystyn elämään ihan normaalia elämää ilman apuvälineitä kuten koiraa tai keppiä. Kaikesta huolimatta yritän toteuttaa haaveitani ja unelmia. 

 

5. Osaisitko avata käsitettä rock-valokuvaaja?

Itse olen sanonut että rockvalokuvaaja on vain yksi osa valokuvausta. Pitää olla vaan joku nimike, niin sitten päädyin rock-valokuvaajaan. Kuvaan kylläkin ihan laidasta laitaan. Näyttelyni on Joensuun Ilosaarirockista ja se on muutakin kuin rockia.

 

6. Onko sinulla jotain terveisiä nuorille?

Pitäkää haaveista kiinni ja toteuttakaa haaveita. Eläkää ja nauttikaa elämästä ja haaveiden eteen tehkää töitä paljon. Opiskelkaa kunnolla ja opiskelkaa itsellenne mieleinen ammatti.

 

7. Keikkakommellus?

Olen mennyt screenin takana kameran kanssa. Enkä ole nähnyt edessä olevaa porrasta ja olen horjahtanut ja meinannut tulla screenin lävitse. On näitä kommelluksia sattunut useampiakin, mutta esimerkkinä tuo.

 

8. Keikkamuisto?

Kaikki kuvauskeikat ovat ikimuistoisia jollakin tavalla. Nyt esimerkkinä voin ottaa viime kesän Ilosaarirockin, jossa olin kuvaamassa edessä. Siellä oli todella paljon ihmisiä ja se oli todella uskomaton kokemus. Moni satapäinen yleisö laulaa artistin mukana ja itse on aivan edessä kuuntelemassa ja näkemässä yleisön riemun. Myös Vuosi sitten syksyllä jäänyt keikkareissu Happoradion kanssa Espanjassa on ollut hieno kokemus ja se on jäänyt vahvasti mieleeni, hieman erilaisena reissuna, suomalainen yhtye Espanjassa ja lämmintä 35 astetta. Paikka oli täynnä suomalaisia ja tunnelma huipussaan.

Toimittaja: 
Henna Ahvonen ja Lotta Ellonen
Kuvat: 
Henna Ahvonen
Teksti: 
Henna Ahvonen

Avainsanat: