Toimittajat kävivät haastattelemassa Lappeenrannan Kaamospuhalluksen Elävässä kirjastossa turvallisuuskoulutaja Vesa Kultasta.

1. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Vesa Kultanen ja tulen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta. Olen turvallisuuskouluttaja ja Imatralla on vakituinen toimipiste paloasemalla.

 

2. Millaista työsi on ja mitä teet?

Työhöni kuuluu suunnitella erilaisille kohderyhmille turvallisuuskoulutuksia. Ikä jakauma on apsista aivan vaariin saakka. Työ on monipuolista ja erittäin mielenkiintoista. Työ sisältää käyntejä esim kouluissa, vanhainkodeissa ja muissa oppilaitoksissa.

 

3. Mitä mieltä olet nuorten päihteiden käytöstä?

En suosittele kenellekään ja päihteet aiheuttavat niin paljon onnettomuuksia. Koskaan ei voi tietää onnettomuustilanteessa mitä on vastassa. Sammunut nuori on voinut ottaa ison määrän lääkkeitä, alkoholia tai jotakin huumausainetta. Johonkin puskaan tai penkille nukahtanut nuori ei yleensä itse tiedä mitä on ottanut ja kuinka paljon. Nuoren kaverit ovat yleensä samassa tilanteessa ja aivan tiedottomana. Ensihoitajat eivät voi tietää määriä, eivätkä asian todellisuutta. Alkoholin haistaa, mutta huumeita ei. Nyt kovassa nousussa on muuntohuumeet, josta ei koskaan tiedä kuinka paljon aine sisältää kerrottuja aineita. Päihteet aiheuttavat hurjan paljon onnettomuuksia; liikenneonnettomuudet, kaatumiset, pahoinpitelyt ja tulipaloja. Edellä mainittu  lista jatkuu pitkään.

 

4. Kauanko olet tehnyt tätä työtä?

Pelastuslaitoksella olen ollut töissä nyt viisi vuotta ja turvallisuusalasta on noin kahdenkymmenen vuoden kokemus.  En ole palomies taustainen, vaan olen tullut turvallisuuspuolelle töissä vankilassa. Vankilassa päihteiden käyttäjiä oli paljon.

 

5. Miten vietät vapaa- aikaasi?

Kuskaan teini-ikäistä tyttöä harrastuksiin. Kesällä vietän paljon aikaa mökkeilen. Ulkoilen koiran kanssa. Puiden teko omassa metsässä on todella terapeuttista ja siinä saa ajatukset nollaantua.

Toimittaja: 
Henna Ahvonen ja Lotta Ellonen
Kuvat: 
Henna Ahvonen
Teksti: 
Henna Ahvonen

Avainsanat: